tibor2 2008.11.14. 18:26

A Füveskönyvből 2

Közületek gondolom mindegyikőtöknek van ellensége, rossz akarója. Talán csak egy, de lehet több is. Általában ellenségre ugy teszünk szert ha komoly összetűzésbe kerülünk valakivel, aki eltérő szempontok szerint gondolkodik vagy más véleménnyel van egyes dolgokról. Nekem is vannak ellenségeim és vannak olyanok akikről halvány gőzöm sincs, hogy minek utálnak, holott nem tettem nekik tudomásom szerint semmi rosszat. A következő Füveskönyvből való részben pont ezt a magamra vonatkozó dolgot véltem felfedezni. A címe: "Az ellenségről". Ha nektek is van számotokra értelmetlen okból szerzett rosszakaród, nyugodtan ird meg ide kommentnek.

Vannak a közömbösek, a barátok, az ellenfelek, akik valamely eszme vagy meggyőződés, vagy érdek parancsszavára harcolnak ellened. Ez az emberi élet rendje, csak így van szép feszültsége az életnek: barátok és ellenfelek között, a közömbösök nagy tömegében.

S aztán van az ellenség. Nem ellenfél ő, több annál. Mintha a végzet kijelölt volna kettőtöket egy párharcra, melynek nincs oka, sem értelme. Tudsz róla, ahogy ő is tud felőled, noha az élet, a pálya semmilyen területén nem keresztezted útját. Gyűlöl téged, kenyeredre, életedre tör: soha nem vétettél ellene. Egy életen át kerülitek és keresitek egymást.

Mit is tehetsz ellene? Mindenekelőtt iparkodj megérteni. Ő az ellensúly életedben. Máskülönben suta és balog lenne életed küzdelme. Szükséged van reá. Le kell győznöd magad, hogy őt legyőzhesd. Meg kell ismerned az igazságot, hogy igazad legyen vele szemben. Jobbnak kell lenned, mert ő gonosznak hisz és hirdet téged. Isten őt jelölte ki társadul a földön. Közös vállalkozásotok van, mint a bajvívóknak. Ne döfd le idő előtt; egyáltalán ne döfd le. Ő tanít meg élni, harcolni, védekezni. Tudjad, hogy szükséged van reá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapieletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr27769206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.