Kárpátalja Ukrajnával történt újraegyesülését is ünnepelték csütörtökön Kijevben

2009-01-23 19:27:36

Az ősi ukrán földek, köztük Galíciának, Bukovinának és Kárpátaljának az Ukrán állammal történt  újraegyesülésének 90 évfordulója alkalmából tartottak csütörtökön egész országra szóló ünnepségsorozatot az egységes ukrán állam létrejöttének jegyében Ukrajna egész területén.

Az ukrán hivatalos történetírás szerint – s ez az általános iskolai történelemkönyvekben is így szerepel – 1918-ben történt meg az, hogy az addig orosz fennhatóság alatt álló Kelet-Ukrajna önálló államiságra tett szert, s még ugyanebben az évben csatlakoztak hozzá az Osztrák-Magyar Monarchia elnyomása alatt élő nyugat-ukrajnai területek: Galícia, Bukovina és Kárpátalja.

Ezt a napot ünnepelte január 22-én Ukrajna az egységes Ukrán állam fennállásának 90. évfordulójaként.

Az ukrán iskolákban kötelezően használatos történelemkönyvek, illetve a mai ukrajnai történetírók továbbra is ősi ukrán földként tüntetik fel a Kárpát-medence északnyugati szegletét, amelyet szerintük csak a XII. század környékén foglalt el a Magyar Királyság. Számos ukrán-ruszin történész azt állítja, hogy Debrecen már jóval a magyarok bejövetele előtt ősi szláv kereskedőváros volt, amely akkoriban Dobrocsin néven volt ismeretes.

Forrás: Kárpátinfo.net

Ez az egész förtelem, nem kérünk a "Szabad Ukrajnából", Ukrajna most sem egységes, Kelet- és Dél-Ukrajnában mintegy 8 millió orosz él. Timosenko és Juscsenko egy nagy pöcs(punci). Szerintem osszuk fel Ukrajnát, minden megye menjen oda, ahova tartozni akar. És akkor Ukrajna kevesebb, mint felére esne. Kárpátaljáról meg annyit, hogy lehetnénk egy Magyar-Ruszin Köztársaság. Nem kérnénk mi a forintból sem, de a hrivnya is szar. Eurót vagy dollárt ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapieletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr28899797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n0kedli 2009.01.24. 20:02:50

Hmm... Vajon Samu milyen nemzetiségű volt? Röhejes ez a "ki volt itt előbb"-ideológia...
süti beállítások módosítása