Szociológiai hatások
• A dohányos egy kisebbségi csoport része. Összetartanak, falaznak egymásnak: szinte szabadkőművesekként viselkednek ellenséges környezetben, ezáltal erősítve a csoporthoz tartozás érzését, szocializálódást. Levonható a következtetés, hogy a dohányosok inkább közösségi emberek, mint a nem dohányosok, tehát civilizáltabbak is azoknál.
• A dohányos rágyújt, mikor ideges, vagy mikor elégedett önmagával és/vagy környezetével. Nem terheli embertársait azzal, hogy rajtuk vezeti le a feszültségét, esetleg nyakon zúdítja őket túlcsorduló érzelmeivel. A dohányzó kifelé mutatott hangulati arculata kevésbé alternáló, tehát kiszámíthatóbb, követhetőbb ember.
• A dohányost kisebbfajta eufória tölti el, mikor cigarettára gyújt. Agyában endorfin termelődik, ami boldogabbá, elégedettebbé teszi. Ez átsugárzik közvetlen környezetére is.
• A dohányos dohánytermékeket vásárol. Trafikba jár, ahol a trafikossal előbb-utóbb jó viszonyba kerül. Interperszonális kapcsolatai ezáltal sokasodnak, erősödnek.

Élettani, ökológiai hatások
• A dohányosok nikotintartalmú füstöt lélegeznek be, ami szűkíti az ereket, vastagítja azok falát. Emellett – általános szokásként – alkohol és koffeintartalmú folyadékokat is fogyasztanak, melyek tágítják az ereket. A dohányzó ember szervezetét ért káros hatások tehát kiegyenlítik egymást, így közelítve az ideális állapothoz!
• A füstölés tartósító eljárás. Az állati eredetű élelmiszerek egy része ezzel a természetes és ősi eljárással van konzerválva. Elég nyilvánvaló, hogy az emberi szövetekkel is hasonló kölcsönhatásba lép a füst, mint teszem azt a lókolbásszal. Ennek alapján kijelenthető, hogy a dohányos emberek jóval tovább élnek, mint a nemdohányzók. Az erről olvasható ellentétes statisztikák hamisak, vagy más káros hatások és véletlen miatt nem a valós értékeket mutatják.
• A dohányos dohányt füstöl el. A dohány, mint kultúrnövény, ezért kerül egyre nagyobb termőterületen termesztésre. Íme egy faj, mely evolúciós sikerességét egy emberi szokásnak köszönheti.
• A dohányzás elriasztja a szúnyogokat és egyéb vérszívókat. Az emberiség évszázadok óta sikertelenül küzd ezekkel a rovarokkal és az általuk terjesztett betegségekkel. A dohányos tudja a választ: ha mindenki dohányozna, nem lenne a szúnyogok számára táplálék, kipusztulnának, így számos halálos kór tűnne el a Föld színéről!
• A dohányzás étvágycsökkentő hatásai közismertek. A jóléti társadalmakban az elhízás egyre fokozottabban jelentkező probléma. Vonjuk le a következtetést: mivel az emberek többsége sportolni nem szeret, fogyókúrázni nem akar, akkor csak a dohányzás marad megoldásként. Kérném a kormányokat, hogy állami pénzekből a média útján népszerűsítsék a dohányzást például cigarettázási versenyek, "Ki mit szív?" műsorok sugárzásával

Életmód, kulturális hatások
• A dohányzás egy szertartás. Megvan a rágyújtásnak a megfelelő módozata, eszközei. A pipakészítés egy kihalóban lévő szakma. Keressétek a kézműves munkával készített rózsafagyökér, habkő és egyéb pipákat, így támogatva és elismerve a mesterek munkáját. Ha pedig megvettétek, ne hagyjátok a polcon porosodni: használjátok!
• A dohányreklámok – amíg nem tiltották – a modern kultúra részei voltak. Szellemes és ötletes filmjei és plakátjai sokunkat gyönyörködtettek. Engedélyezzék ismét az élvezeti cikkek reklámozását!
• A cigaretta- és szivardobozok, a dohányzacskók, az öngyújtók és gyufásskatulyák egy része igényes és művészi kialakítású. Sok gyermeknek okoz évekig tartó örömöt, hogy hobbiból gyűjtik, csereberélik, csoportosítgatják ezeket.
• A dohányzás fejleszti a gesztusnyelvet és annak használatára való képességet. Ki ne ismerné azt a klasszikus ismerkedési nyitómondatot az utcáról, hogy „Ne haragudj! Van tüzed?” Ugyanez nemzetközileg is alkalmazható a gesztusnyelv segítségével. A kis pantomim előadás a megfelelő szavak kíséretével nyelvoktatásnak és – gyakorlásnak is alkalmazható. Aki nem dohányzik, kevesebb okot találhat itthon és külföldön más emberek megszólítására, ismerkedésre.
• A dohányzás eltörli a vallási és kulturális ellentéteket. Az együtt dohányzás sok esetben erősebb minden egyéb társadalmi konvenciónál. Gondoljunk a tűzszünet idején az egy lövészárokban együtt dohányzó ellenséges katonákra a világháborúk során.

Ezek után megkérdezem:
Mi a jó túróért szekálják szegény dohányosokat, mikor ennyi jót tesznek a világgal? :)

                                      Forrás: cigi blog

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapieletunk.blog.hu/api/trackback/id/tr91273654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása